Sihat Di Pagi Hari Dengan Lemon Dan Air Suam

on 30 May 2012

Sihat Di Pagi Hari Dengan Lemon Dan Air SuamAssalamualaikum dan salam tengah hari semua, biasanya rutin seseorang itu dilihat amat penting untuk meneruskan kegiatan harian mereka sebelum pergi ke tempat kerja mahupun memulakan tugasan sebagai seorang pelajar.

Sarapan memang sangat penting buat semua tidak kiralah kamu seorang ahli sukan, cikgu, pelajar mahupun surirumah. Hal ini kerana, ianya dapat memberi kita tenaga untuk menjalani kegiatan harian tanpa rasa lesu dan tak bermaya. 

Kalau di Malaysia sendiri kita mungkin akan dilihat "wajah-wajah kecerian" si sang Nasi Lemak, Roti Canai dan juga Teh Tarik kerana kombinasi mereka yang mantap. Namun semua itu mungkin boleh mengundang penyakit apabila kita mengambil secara berlebihan.

Oleh yang demikian, kita mungkin boleh mengubah rutin harian untuk dengan lebih sihat dengan menghirup secawan air putih suam bersama hirisan lemon untuk merasai kelainan dan kebaikan kombinasi tersebut. Kamu juga boleh menambah sedikit madu kalau kamu suka.

Banyak kebaikan yang boleh kita dapat dengan meminum secawan air suam bersama hirisan lemon, antaranya :-

1. Menambahkan tahan ketahanan dalam badan

  • Lemon kaya dengan Vitamin C dan juga Kalium (potassium) yang amat diperlukan badan. Vitamin C juga bagus untuk melawan demam manakala Kalium mampu melancarkan perjalanan fungsi dan perjalanan darah dengan betul. Oleh yang demikian, amalkan meminum segelas air suam dicampur sehiris lemon untuk dijadikan minuman selepas bangun tidur kerana ketika itu, perjalanan dan urat baru mula berasa tekanan kerja. 

2. Keseimbangan PH

  • Lemon merupakan makanan berakali tinggi yang menakjubkan. Percaya atau tidak, lemon bertindak sebagai asid sendiri, tetapi di dalam badan kita ianya alkali (asid sitrik tidak wujud sebagai asid semulajadi setelah metabolisme kita meningkat). Jika anda ingin tahu, keseimbangan alkali dalam badan merupakan kunci kepada kesihatan diri. 

3. Membantu masalah mengurangkan berat badan

  • Bagi mereka yang mempunyai masalah berat badan yang sedikit gempal, amalkan rutin harian ini untuk memiliki tubuh badan yang diidamkan, kerana lemon mepunyai khasiat serat pektin yang tinggi, dimana ianya mampu melawan kelaparan. Ianya juga menunjukkan bahawa mereka yang kekal alkali di dalam badan boleh mengurangkan berat badan dengan mudah. Oleh yang demikian, bagi mereka yang gemar makan berat di waktu malam, amalkan rutin ini agar kawalan perut anda berada dalam keadaan seimbang. 

4. Masalah penghadaman

  • Bagi mereka yang berasa ada makanan yang tersekat di ulu hati, cuba tip ini, kerana air suam mampu melancarkan makanan yang tersekat di ulu hati, manakala lemon pula bertindak sebagai mineral dan vitamin yang membantu perjalanan sistem penghadaman anda. 

5. Pembersihan air kencing

  • Jus lemon membantu membuang bahan yang tidak diperlukan badan kerana lemon menaikkan tahap kekerapan membuang air kencing dalam satu-satu masa ( ianya bagus untuk badan kerana kencing membuang toksik) . Oleh yang demikian, jika anda amalkan minum Jus lemon, tahap kebersihan air kencing anda akan meningkat dan sihat. 

6. Kulit cerah dan bersih

  • Seharian kita didedahkan dengan cuaca yang terik dan habuk yang banyak. Mulakan hari anda dengan menghalang kulit anda dari terus rosak dan dari dijangkiti kuman yang tidak menentu dengan minum air lemon. Pasti dalam beberapa lama, kulit anda akan ada perubahan. 

7. Mengelakkan dehidrasi

  • Air yang mencukupi amat penting untuk membantu perjalanan sistem di dalam badan kita. Lemon membantu menghalang keletihan dan dehidrasi. Apabila badan anda mengalami dehidrasi anda akan automatik merasa keletihan. Fungsi yang mengawal sistem dalam badan yang menghalang dari berasa keletihan dan lesu tidak dapat bergerak dengan betul jika tidak meminum air dengan kuantiti yang banyak dimana ianya akan terus mengurangkan tenaga dalam badan yang membawa kepada stress.
Ranking: 5

{ 0 Comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved