Kanta Lekap / Contact Lense Dan Hukum Memakainya Dalam Islam

on 11 February 2012

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia...


Kanta lekap / contact lense biasanya digunakan oleh mereka yang mempunyai masalah penglihatan dan malas nak gunakan cermin mata dan menjadikan kanta lekap sebagai jalan alternatif. Memakai kanta lekap ini memang tak salah kalau digunakan untuk kebaikan dan bukannya untuk tujuan berhias. Ini tidak, ramai umat islam sekarang menggunakan kanta lekap untuk mencantikkan lagi mata mereka seperti mata orang barat. hehehe... Kalau aku nak ulas lebih panjang lebar aku bukanlah orangnya kerana aku bukannya hebat sangat tentang hukum-hakam nie. So, kalau nak tahu hukum memakai kanta lekap nie, jom kita baca entry di bawah ini.

HARAM BILA...
HARUS BILA...


Soalan

Assalamualaikum ustadz., saya ingin bertanya, apakah hukum memakai kanta lekap atau contact lense ?

Jawapan

Waalaikumussalam. Boleh memakai kanta tersebut dengan tujuan untuk perubatan atas nasihat pakar perubatan untuk memulihkan penglihatan dan bukan tujuan perhiasan atau penipuan.

1. Tujuan perubatan – 

Iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. HUKUMNYA HARUS dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan – 

Iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;

a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj.

b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).

c) Tidak mengubah ciptaan Allah.

d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.

e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir.

f) Tidak berlebihan.

g) Tidak memudaratkan.

Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan HARAM MEMAKAI CONTACT LENSE BERWARNA(yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doktor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya).

Wassalam...

Semoga jawapan di atas dapat merungkai persoalan kita. Sekali lagi aku nak tekankan, memang tak salah memakai kanta lekap asalkan ianya tidak memudaratkan kesihatan kita.

Sekian terima kasih....


Ranking: 5

{ 6 Comments... read them below or add one }

 1. saya pakai sebab saya rabun.. :)

  ReplyDelete
 2. @Gary Asip Assalam, owh ya kah...tak pa lah... alternatif utk x nak gunakan cermin mata...hehehe...

  ReplyDelete
 3. Means law kte pakai yg sama kaler bole la ea...mcm kaler itam...

  ReplyDelete
 4. @Anonymous kalau bertujuan untuk berhias dan nak nampak ia lebih cantik tak boleh... (^_^)

  ReplyDelete

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved