Permohonan Secara Online Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 Dan Tingkatan 4 Sesi 2013

on 15 September 2012

Permohonan Secara Online Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 Dan Tingkatan 4 Sesi 2013 | Permohonan secara online kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Sesi 2013 tingkatan 1 dan tingkatan 4 - Menerusi informasi terkini di Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia, telah memaklumkan bahawa permohonan secara online (atas talian) untuk kemasukan murid ke tingkatan satu dan tingkatan empat di sekolah berasrama penuh, KPM bagi Sesi 2013 akan dibuka pada 15 September sehingga 31 Oktober 2012.

Permohonan Secara Online Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 Dan Tingkatan 4 Sesi 2013

Kepada yang terbabit khususnya murid tahun 6 yang sedang menduduki UPSR 2012 mahupun calon PMR yang bakal menduduki tidak lama lagi yang berminat untuk ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) bagi sesi 2013 adalah dipelawa membuat permohonan bermula pada hari tersebut.

Secara ringkasnya Kementerian Pelajaran Malaysia menyediakan dua aliran Sekolah Berasrama Penuh iatu Aliran Sains dan Aliran Agama. Syarat kelayakan minimum mengikut fahaman penulis

Tingkatan 1

Memperolehi 5A atau 4A 1B dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dengan mata pelajaran Matematik dan Sains memperoleh gred A.

Tingkatan 4

Memperolehi gred A bagi enam (6) mata pelajaran tidak termasuk mata pelajaran bahasa antarabangsa contohnya bahasa Arab, memperoleh gred A bagi mata pelajaran Matematik dan Sains dan sekurang-kurangnya gred B bagi mata pelajaran yang lain.

Untuk maklumat dan keterangan lanjut berkaitan sila layari portal rasmi KPM di url http://www.moe.gov.my

Cara Memohon SBP & Sekolah Kawalan
  • Pelajar Darjah 6 atau Tahun 6 yang telah menduduki UPSR 2012 boleh memohon Sekolah Berasrama Penuh – SBP atau Sekolah Kawalan.
  • Pelajar Tingkatan 3 yang akan menduduki PMR 2012 hanya boleh memohon SBP sahaja.
  • Permohonan perlu dibuat secara online melalui Aplikasi Permohonan ke SBP dan Sekolah Kawalan.
  • Pastikan maklumat yang dimasukkan adalah betul kerana pengemaskinian tidak boleh dibuat setelah cetakan dibuat.


Tarikh Tutup
  • Permohonan ke Sekolah Berasrama Penuh – SBP dan Sekolah Kawalan bagi sesi 2013 akan ditutup pada 31 Oktober 2012.
Maklumat
  • Sebarang pertanyaan boleh juga diajukan kepada :
  • Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, Aras 3, Blok 2251, Jalan Usahawan 1, 63000 Cyberjaya, Selangor Darul Ehsan atau
    Telefon: 03 8321 7400 atau 
    Faks: 03 8321 7403/ 7402.
  • Pertanyaan boleh juga dibuat melalui Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070 atau emel kpkpm@moe.gov.my.

Permohonan akan dibuka kepada guru kelas dan ibubapa/ penjaga murid Tahun 6 dan Tingkatan 3 dan akan menggunakan data Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) sepenuhnya di url http://www.sekolahmalaysia.com ataupun http://apps2.moe.gov.my/sekolahmalaysia.


Update Terkini: 16 Disember 2012
  • Calon SBP 2013 Tingkatan 1 boleh menyemak keputusan mulai 16 Disember 2012 di link pautan di bawah:
>>Semakan Keputusan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2013 Tingkatan 1 Online<<


Update Terkini: 16 Januari 2013
  • Calon SBP 2013 Tingkatan 4 boleh menyemak keputusan bermula 16 Januari 2013 di link pautan di bawah:
Ranking: 5

{ 109 Comments... read them below or add one }

  1. salam.....npe dah key in no giliran n ic..dye cakap xde kombinasi..whats da prob act??????

    ReplyDelete
  2. @Nur Atiqah Hassan Cuba sekali lagi... kalau tak mungkin masalah serve down kot... (^_^)

    ReplyDelete
  3. Salam, saya pemohon sbp 2013..
    Name sye Aida.
    Klau pmr sye, math dgn sn tkdapat A. Tpi B atau C blh ke dterima wlaupun dh buat rayuan? Sye mmg nak msuk sbp.....;__;

    ReplyDelete
  4. @Anonymous Waalaikum salam, syarat dia Math dan SNS tu mesti A... kalau adik masih kompius lagi boleh pergi ke http://www.cikgukaunseling.com/2012/09/permohonan-ke-sekolah-berasrama-penuh.html ... mungkin dapat membantu sikit... (^_^)

    ReplyDelete
  5. salam saya nk tanye sbp ni kalo nk masuk sekurang-kurang nyer bpe A...sbp untuk tingkatan 4 kn semua lain2 bidang ke...ke semua sbp same jer bidang

    ReplyDelete
  6. salam saye nk tanye..kalo nk msuk sbp tuk tingkatan 4 kan pmr sekurang-kurangnye bpe A...lpas 2 semua sbp ni bidang dia semua same je kew ke lain lain

    ReplyDelete
  7. nk msuk sbp ni sekuran-kurangnye bape A dalm pmr...smua sbp ni bidang dia same je ke...ke lain lain

    ReplyDelete
  8. @Anonymous Assalam, kalau PMR sekurang-kurangnya 6 A . mesti memperoleh gred A bagi mata pelajaran Maths dan Sains dan sekurang-kurangnya gred B bagi mata pelajran yang lain...

    ReplyDelete
  9. @Anonymous Assalam, SBP ada 5 jenis aliran yang disediakan iaitu Sains Tulen, Sains Tulen Agama, Sains Teknikal, Agama Ikhtisas dan Sains Sosial... kalau nak tau lebih lanjut pergi dekat sini --> http://www.cikgukaunseling.com/2012/09/permohonan-ke-sekolah-berasrama-penuh.html

    ReplyDelete
  10. salam, macam mana kalau dah isi and dah hantar tapi tak print ?

    ReplyDelete
  11. @sarah maksudnya adik dah hantar borang permohonan tersebut tapi lupa nak print erk... bukankah adik kena hantar borang dekat guru besar/pengetua utk disahkan sebelum pihak sekolah menghantar borang tersebut.

    ReplyDelete
  12. Salam, erm nak tanya sikit ni. Kita kena fotostat ic parents & sijil kokurikulum lepastu hantar skali dgn borang Permohonan yg dah print tu ek? Ke hantar borang mcm tu je?

    ReplyDelete
  13. @Anonymous Waalaikumussalam, saya kurang pasti tapi cuba buat persediaan.. masa adik hantar borang tu dekat pengetua, adik cuba tanya dekat pengetua adik perlukah sertakan sekali fotostat ic parent & sijil kokurikulum... Sebab borang ini adik kena hantar dekat pengetua dulu sebelum Pengetua akan menandatangani borang tersebut dan pihak sekolah yang akan hantar ke JPN.... Wassalam...

    ReplyDelete
  14. As'salam,
    Saya nk tanya, slps dh cetak 2 salinan permohonan sbp tu... dh mintk cop dr sek,kena hntr permohonan itu ke sbp yg kita pilih tp...
    nk hntr kedua2 salinan tu ke?atau 1 salinan saje?

    ReplyDelete
  15. @Anonymous Waalaikumsalam, Borang Permohonan ini hendaklah dicetak dan mesti ditandatangani oleh pemohon dan dihantar kepada Pengetua sekolah asal untuk disahkan. Pihak sekolah akan menghantar borang yang telah disahkan kepada PPD atau JPN.

    ReplyDelete
  16. As'salam,
    Saya nk tanya...lepas dh buat permohonan, dh print ( 2 cetak ), dh cop sume dokumen... masa nk hntr surat tu ke sbp pilihan saya...nk hntr kedua2 cetakan atau satu shj?

    ReplyDelete
  17. @Anonymous semua permohonan perlu dibuat secara online & satu salinan perlu diserahkan & disahkan oleh pengetua sekolah pemohon sekarang. Selepas disahkan, pengetua akan serahkannya kepada PPD @ JPN yang berkenaan.

    ReplyDelete
  18. Kena hantar tak ke sbp pilihn kita?

    ReplyDelete
  19. Kena hantar tak ke sbp pilihn kita?

    ReplyDelete
  20. @Unknown kalau adik nienak masuk SBP Ting.4 2012, adik kena dihantar kepada Pengetua sekolah asal untuk disahkan. Pihak sekolah akan menghantar borang yang telah disahkan kepada PPD atau JPN...

    ReplyDelete
  21. salam.. saya nk tanya saya dh isi data ke sbp tapi lupa nk print bila try bukak blik permohonan trsbt dh tk bole..so mcmana yea

    ReplyDelete
  22. @Anonymouskalau tak boleh buka cuba lagi
    kalau masih bermasalah cuba guna browser lain @ komputer lain... kalau tak boleh juga cuba telefon nombor di atas...

    ReplyDelete
  23. Saya nak tahu tentang permohonan sbp ke tingkatan 1.

    1. Klu dah daftar utk sbp tp lps tu perlu ke daftar semula jika nak mohon smka. Atau permohonan sbp merangkumi smka & sbp cuma pilih aliran shj.

    2. Permohonan utk smk teknik & vokasional utk tingkatan 1 ada ke?

    Terima kasih

    ReplyDelete
  24. @Anonymous Assalam, tak silap SBP dan SMKA berlainan. so , kena daftar berlainanlah...

    dan jawapan soalan yg ke-2 tu, SM Teknik dan vokasional hanya utk lepasan PMR jer...

    Sekian... ^_^

    ReplyDelete
  25. mcm mane nak lihat list sekolah menengah tingkatan 1

    ReplyDelete
  26. @Anonymous Assalam, adik boleh lihat senarai sekolah berasrama penuh di http://www.cikgukaunseling.com/2012/09/permohonan-ke-sekolah-berasrama-penuh.html

    ReplyDelete
  27. saya dah print borang ke sbp. tapi belom hantar kpd pengetua utk dsahkan.. bila saya check balik permohonan online saya tu, dia tulis dah dsahkan. mcm mana pulak tu?

    ReplyDelete
  28. salam..mcmana nk tgk senarai sek kawalan yg ada disediakan asrama?

    ReplyDelete
  29. @Anonymous Waalaikumsalam, cuba adik pergi ke laman ini http://www.cikgukaunseling.com/2012/09/permohonan-ke-sekolah-berasrama-penuh.html

    ReplyDelete
  30. salam,sy dh print prmohonan ke skolah sbp,tpi sy x hntr ke pngetua.tpi bla sy check blik prmohonan tu,dya tlis kt stu prmohonan tlh disahkn..mcm mana tu??

    ReplyDelete
  31. @Shakir permohonan sepatutnya perlu disahkan oleh pengetua sekolah masing2.... so, kalau mcm tu tak pe kot.. tunggu saja keputusannya nanti... berdoa saja... ^_^

    ReplyDelete
  32. kemsukan ke sbp tuk tingkatan 1 mesti nk dpt A ke tuk sains.saya dpt 4a 1b.subjek sains saya dpt B.ade peluang ke tuk dpt masuk ke sbp?tq

    ReplyDelete
  33. @rafidah Berdoa saja adik semoga dapat masuk ke SBP.. peluang itu ada.... ^_^

    ReplyDelete
  34. salam..

    blh tya, kelayakan minimum ke SMKA kena ada brp A?

    ReplyDelete
  35. Salam,

    Anak saya sudah mendapat pengesahan borang permohonan dari guru besar sekolahnya. Tapi borang itu yang telah ditandatangan dipulangkan kembali kepada saya. Saya nak kena serahkan borang ni kepada sekolah yang dipohon atau ke JPN ?

    ReplyDelete
  36. Salam,

    Anak saya sudah mendapat pengesahan borang permohonan dari guru besar sekolahnya. Tapi borang itu yang telah ditandatangan dipulangkan kembali kepada saya. Saya nak kena serahkan borang ni kepada sekolah yang dipohon atau ke JPN ?

    ReplyDelete
  37. @Azminms Assalam, maaf sebab lambat nak respon... sepatutnya pihak sekolah anak encik yg menghantar borang tu ke PPD atau JPN... tapi encik boleh juga antar sendiri borang tu ke JPN atau ke sekolah yang dipohon tu... ^_^

    ReplyDelete
  38. Saya ada buat permohonan ke dua sklh dlm tempoh sehingga 31hb oktober melalui keputusan percubaan. Result dh kuar kna mohon lg ke?

    ReplyDelete
  39. @Ikmal
    Terima kasih,.Masih boleh dihantar ke ? Sebab permohonan online sudah ditutup. Bila tarikh tutup penghantaran borang tersebut ?

    ReplyDelete
  40. @Azminms Sama2... permohonan memang dah tamat encik... saya tak pasti pasal yg nie... cuba encik pergi terus ke Kementerian dan jelaskan masalah encik tu... ^_^

    ReplyDelete
  41. Anak sy dari sek sjkc...adakah dia layak untuk memohon sbp..dia mendapat 4a1b..matapelajaran bm penulisan b...adakah dia layak untuk memohon..tq

    ReplyDelete
  42. Anak sy dari sek sjkc...adakah dia layak untuk memohon sbp..dia mendapat 4a1b..matapelajaran bm penulisan b...adakah dia layak untuk memohon..tq

    ReplyDelete
  43. Anak sy dari sek sjkc...adakah dia layak untuk memohon sbp..dia mendapat 4a1b..matapelajaran bm penulisan b...adakah dia layak untuk memohon..tq

    ReplyDelete
  44. @nani yusof tak silap layak juga tapi permohonan dah tutup... ^_^

    ReplyDelete
  45. Sy dah isi permohonan dah bln 10 aritu cuma mahu confirmation saje sbb ade yg ckp tak bo...

    ReplyDelete
  46. Bole nk mohon sbpi lg ke? sbb aritu sy xmntk sbb result xbape baik..result dh kuar dia dpt 5a.. online dh xbole nk login dh..

    ReplyDelete
  47. Mcmane nk semak dapat masuk sbp ke x...tq.

    ReplyDelete
  48. Boleh mohon lagi tak?

    ReplyDelete
  49. Assalam...macam mana nk semak tawaran kemasukan ke sbp sesi 2013 yer?tq....

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum boleh semak lagi... In Shaa Allah kalau ada perkembangan kami akan update juga nanti...

      Delete
    2. Biasanya pertengahan bulan Disember akan keluar semakan keputusan permohonan... so, tunggu saja nanti...

      Delete
  50. assalamualaikum
    nak cek balik sekolah mana yg saya mintak mcana yer...salinan yg sendiri dh hilang ler
    tq

    ReplyDelete
  51. mcm mane nk bka laman web skolah smaza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam boleh try ke sini ... http://www.smant.edu.my/smaszal/index.php?page=3
      atau pergi ke sini http://www.smant.edu.my/smaasza/ ....

      Delete
  52. salam...macam mana nak cek balik tawaran yng kita terima...tolong yer....dri negeri pahang...

    ReplyDelete
  53. salam..saya calon UPSR 2012. Kenapa saya tidak layak ke sekolah berasrama penuh sedangkan saya memperolehi 5A? Mohon jawapan. from negeri kelantan.. tq

    ReplyDelete
  54. macam mana nak mohon ke smka ketingkatan 1 2013 sedangkan permohonan online sudah ditutup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tak boleh dah... kenapa sekarang baru nak mohon? itu saya tak dpt nak bantu... ^_^

      Delete
  55. anak mdapat sm sains tapah tapi jauh kalau nak buat rayuan ke sm sains lain bolehke....

    ReplyDelete
  56. Sama ke syarat min sbp dan sek kwln utk pmr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik boleh download dan baca sendiri di sini --> http://muatturun.sekolahmalaysia.com/MANUALPERMOHONAN-IBUBAPA.pdf

      Delete
  57. assalamualaikum, nak tanye sikit kalau dapat a untuk math tp sains x, boleh x buat permohonan untuk ambik sains tulen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, kalau nak masuk SBP kena A kedua-dua subjek Maths dan Sains... ^_^

      Delete
  58. mcm mane nak cek yg kte dpat ke x sekolah smaza batu buruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon boleh check dekat sini --> http://ikhwanmencarinurillahi.blogspot.com/2012/12/semakan-keputusan-kemasukan-ke.html

      Delete
    2. salam . boleh ke masuk sekolah sbp dengan result 6A1B1C?

      Delete
    3. cuba saja... tapi SBP utk Tingkatan 4, dia nak sekurang-kurangnya B utk matapelajara lain dan A utk MAth dan Sains...

      Delete
  59. As salam..adik saya tak daftar disebabkan keputusan percubaan xbaik..PMR dia dapat 8A,ada cara nak daftar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... tarikh permohonan dah tutup pada 31 Oktober lalu...

      Delete
  60. Salam . math dan sains adik sye A jer . dye dapt 6A1B1C . yang c tu bi .so , boleh ke dapt masuk sekolah sbp ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, susah sikit tu sebab BI pun mereka tekankan juga... berdoa dan tawakal saja agar adik Nazirahdpt masuk sbp tu...

      Delete
  61. salam...
    sy dpt 8A nk msuk sbp tpi tarikh dh ttp...
    camne eah...
    please....

    ReplyDelete
  62. salam.....lpas ni ada lagi ke permohonan utk ke mrsm atau sbp? bagi lepasan pmr. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tak ada lagi tak silap.. cuma yang ada ialah e-rayuan saja...

      Delete
  63. Bila boleh check permohonan ke sbp bagi tingkatan 4 sesi 2013 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemohon boleh menyemak keputusan ke MRSM pada bulan Februari 2013. Sekiranya pemohon tidak menerima sebarang jawapan sehingga 30 April 2013 permohonan anda dianggap tidak berjaya. Sekian....^_^

      Delete
  64. Bang saya pelajar semenanjung tapi tahun depan saya mungkin akan berpindah ke sarawak , boleh ke saya mohon MRSM di Sarawak ?

    ReplyDelete
  65. Salam , saya nak tanyalah permohonan ke MRSM utk Semenanjung Malaysia dibuka selepas PMR atau sebelum ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Permohonan MRSM utk Semanjung Malaysia dan dibuka sebelum PMR 2012 iaitu pada 1 Oktober 2012...

      Delete
  66. Salam saya nak tanya.cmne nk semak siapa yg dpt msuk sbp?? Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, boleh pergi ke sini http://ikhwanmencarinurillahi.blogspot.com/2012/12/semakan-keputusan-sbp-2013-tingkatan-1.html .... itu utk tingkatan 1... utk tingkatan 4 belum ada inform lagi...

      Delete
  67. sy nk tnye! bls cpt erk? kalu dh print borang rayuan ke sbp 2013 (ting1) kene hntr ke sbp plhan kite ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu hantar ke mana2. cuma perlu masukkan angka giliran dan hantar. borang akan diproses secara online.

      Delete
  68. Salam...sy dhia,form 3.sebenanya tahun depan sy terinbgin nak masuk sbp tp sy x mohon pada tarikh yg diberikan sebab masa tu sy rsa mcm xnak mohon.Tp, setelah difikirkan,sy nak masuk sbp juga.Keputusan pmr sy dapat 6a2b.Alhamdulillah, subjek sains dan maths sy dapat A.Jadi,sy nak tnya.Boleh ke sy mohon lagi jika ada permohonan kali kedua?terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa tak mohon awal2 lagi... tak silap tak ada permohonan kali kedua sbp...

      Delete
    2. asalamualaikum......

      macam mane nak print semula borang kemasukan ke sbp? saye dah cari tapi x jumpe...

      Delete
    3. Pertanyaan boleh juga dibuat melalui Talian Khidmat Pelanggan KPM di 03 7723 7070 atau emel kpkpm@moe.gov.my.

      Delete
  69. asalamualaikum......

    macam mane nak print semula borang kemasukan ke sbp? saye dah cari tapi x jumpe....

    ReplyDelete
  70. aslmlkm. saya dah mohon untuk ke SBP tingkatan 4 2013. result PMR saya 8A tapi result trial saya, saya cuma dapat 1A 4B 3C. adakah saya layak untuk masuk ke SBP tahun depan.? dan lagi satu, bilakah tarikh semakan tawaran ke SBP akan dikeluarkan.? harap dibalas. terima kasih banyak2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdoa dan tawakal saja dik... In Shaa Allah dpt...

      Utk semakan SBP tingkatan 4 belum keluar lagi... Pemohon boleh menyemak keputusan ke MRSM pada bulan Februari 2013. Sekiranya pemohon tidak menerima sebarang jawapan sehingga 30 April 2013 permohonan anda dianggap tidak berjaya. Sekian... ^_^

      Delete
  71. Salam saya dah mohon ke SBP dan telah menghadiri temu duga tapi keputusan nya kata semalam malam (29/12/12) akan keluar tapi tok ada pun . So agak-agaknya bila ?

    ReplyDelete
  72. Salam....blh ker saya memohon sklh berasrama penuh pada tgh bln??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atau pun blh ker saya memohon sbp skrg???

      Delete
    2. permohonan dah tutup lah... ^_^

      Delete
    3. Blh ker memohon slklh dato harun pada tgktn dua??

      Delete
  73. Assamualaikum . Klu dpt 7a tp kurang aktif dlm sukan agak2 diterima tak tawarannya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam, saya tak jamin dik sebab ada org yg dapat straight A dan aktif sukan tapi tak dpt... So, adik berdoa sajalah erk?

      Delete
    2. baiklah terima kasih :)

      Delete
  74. Kalau macam saya dapat 6A 2B . Yang B say tu bi dan sejarah . Agak2 permohonan saya diterima atau tidak .

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum. Nak tanya, kalau dah print borang rayuan melalui e-rayuan, kena hantar kat mane eh? Alamat ape?

    ReplyDelete
  76. assalamualaikum, sy nk tnya. klau nk memohon sbp masa ni bole lg ke tak ea ? sbb sy tgk dekad tmpt prmohonan, tak bole sbb dah tamat tempoh dia. so, mcm mne ea ? sy nk mohon msuk sbp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah tak boleh dah mohon....

      Delete
  77. Assalamualaikum.Anak sy dah buat rayuan mll e-rayuan. cikgu sekolah dia ckp kena pegi sendiri ke putrajaya baru dapat.Betul ke?? Dan rayuan tu kena hantar mll pos juga ke? Terima kasih.

    ReplyDelete
  78. saya tak mhon sbp sebab saya tak yakin akan dapat keputusan cemerlang.. kalau saya buat rayuan, munkin tak rayuan tu di terima?? saya berminat dengan sbp tapi saya tak berapa yakin yang sya akan berjaya.. lagipula, saya dari kuarga yang tak berapa senang, mntak beri ptunjuk

    ReplyDelete
  79. kalau tak pernah wakil sekolah atau rumah sukan dalam apa2 permainan tapi pengawas sekolah. di kira active koko ke?
    saya salah seorang murid cemerlang di sekolah saya. dan bercita cita tinggi untuk masuk ke sbp atau mrsm igsce tingkatan 4 nanti. cuma saya tak berapa active dalam sukan. tapi setiap kali koko saya pergi la.
    bagaimana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum pasti lagi dik sebab ada juga yang result dia cemerlang dan aktuf dalam koko tapi tak dpt...

      adik mesti aktif dlm koko... kalau pengawas saja tak kira rasanya... cuba adik aktif dlm persatuan atau kelab ataupun unit beruniform sekolah itu lebih baik...

      Delete
  80. tapi koko saya full marks..hehe... cuma tak wakil sekolah atau rumah sukan je lah

    ReplyDelete
  81. salam. macam nak mohon sekolah mengah sains .sebab dulu saya sekolah mengah agama.

    ReplyDelete

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved