Tips Cara Bezakan Ais Dari Air Masak Dan Air Mentah | Boleh di katakan setiap hari kita minum air mesti dengan ais kan? Lebih-lebih lagi kalau kita makan di luar. Pernah ke kamu terfikir mereka buat ais ni dari air mentah atau air masak? Ni nak share cara nak bezakan ais dari air masak dan air mentah. Semoga tips ni bermanfaat untuk kita semua.
Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar.
Ais dari air masak akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang di tengah-tengah.
Nota: harap info ini berguna kepada kita semua. Bukannya apa, seba kita nie tak pernah pun terfikir apa yang kita makan dan minum dekat luar sana tu, main rembat saja masuk dalam mulut tu tanpa berfikir pun. harap lepas nie dapatlah bezakan ais dari air masak atau ais dari air mentah.
Sumber: Lepak
Nota: harap info ini berguna kepada kita semua. Bukannya apa, seba kita nie tak pernah pun terfikir apa yang kita makan dan minum dekat luar sana tu, main rembat saja masuk dalam mulut tu tanpa berfikir pun. harap lepas nie dapatlah bezakan ais dari air masak atau ais dari air mentah.
Sumber: Lepak
{ 0 Comments... read them below or add one }
Post a Comment