Awas! Menghisap Rokok Sebaik Berbuka Puasa Boleh Membawa Maut

on 27 July 2012

Awas! Menghisap Rokok Sebaik Berbuka Puasa Boleh Membawa Maut

Menghisap Rokok Sebaik Berbuka Puasa Boleh Membawa Maut | Selalunya perokok akan berhenti merokok pada bulan puasa tiba dan ini mungkin salah satu caranya untuk para perokok itu mengurangkan tabiat merokok. Tapi itu mungkin sukar dibendung bagi yang sudah etagih dengan merokok. Kalau boleh kurangkan dan berhentilah selama sebulan Ramadhan ini demi kesihatan anda juga. Mengikut kata pakar, tabiat menghisap rokok sebaik berbuka puasa boleh membawa maut.

Perbuatan merokok boleh memberi bahaya kepada seseorang yang berpuasa kerana anggota badan mereka cuba untuk pulih selepas tidak minum atau makan dalam tempoh yang lama, katanya. Pakar itu juga menekankan, perokok dikira bernasib baik sekiranya mereka tidak mempunyai masalah jantung berpunca daripada tabiat berkenaan.

Merokok adalah perkara buruk yang dilakukan seseorang terhadap badan mereka terutama selepas berbuka puasa di bulan Ramadan, kata seorang pakar perubatan dalaman di Pusat Perubatan dan Klinik Emirates di Al Ain, Dr Riaz Ahmad Minhas. 

Disebabkan berpuasa, badan amat memerlukan air, glukos dan oksigen. Sebaliknya, merokok boleh menyekat saluran darah, menghalang aliran oksigen yang diperlukan. Merokok pada waktu kritikal juga boleh menyebabkan darah menjadi beku. 

Ini boleh menyebabkan pembuluh darah tersekat sekali gus meningkatkan tekanan darah, spasms (kesesakan arteri) mengganggu degupan jantung dan meningkatkan kolesterol. Ia boleh menyebabkan perokok maut. Sebab itu, perokok perlu berhati-hati dalam perkara ini, kata Dr Minhas. (Sumber: bHarian)
Ranking: 5

{ 0 Comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved