Kenapa Semua Iklan Jam Tangan Menunjukkan Pukul 10.10?

on 24 October 2012

Kenapa Semua Iklan Jam Tangan Menunjukkan Pukul 10.10? | Pernah tak korang jalan - jalan di shopping kompleks dan kemudian terpandang iklan jam tangan? Korang terpegun dengan reka bentuk jam tersebut. Pernah? Terkejut tak apabila setiap kali korang memandang iklan jam tangan tersebut, jarum jam sentiasa menunjukkan waktu 10.10? Mungkin korang tak perasan atau terlepas pandang.

Ini terjadi kepada aku. Semasa aku berjalan - jalan/merayau - rayau di satu shopping kompleks, terdapat banyak iklan dan banner jam tangan dan apa yang menjadi persoalan kat aku adalah setiap iklan tersebut jarum jam mesti menunjukkan waktu pukul 10.10? Adakah ini satu kebetulan atau ada mesej tersirat disebalik waktu itu. Keinginan aku untuk tahu membuak - buak. Jadi aku buat 'google' untuk mencari reason kenapa iklan jam tangan selalu menunjukkan pukul 10.10.

Kenapa Semua Iklan Jam Tangan Menunjukkan Pukul 10.10?

Hasilnya aku dapat sedikit clue kenapa hal ini terjadi:

1. Pertama sekali jika difikir secara logic kebiasaannya semua jam mempunyai logo atau jenama berada di atas atau di bawah posisi 12 atau 6, jadi bagi mengelakkan logo tersebut terlindung dengan jarum jam, pukul 10.10 adalah setting terbaik untuk mengelakkan logo syarikat itu dilindung oleh jarum jam.

2. Angka tersebut sebenarnya merujuk kepada simbol smiley. Jadi dengan meletakkan jarum jam pada pukul 10.10, simbol smiley akan terbentuk. Ia juga salah satu alasan untuk marketing.

3. Selain itu, angka-angka tersebut juga tidak menutup fungsi tarikh atau kelendar pada jam tersebut.

4. Lagi satu adalah fakta ialah pada pukul 10:10 adalah merupakan tanda penghargaan terhadap Abraham Lincoln yang mati di tembak pada jam/waktu tersebut.

Tetapi yang buat aku lagi teruja mengenai sebab jarum jam di setiap iklan jam tangan sentiasa pukul 10.10 adalah berdasarkan :


Surah 10 (Yunus) ayat 6-10

-10:6. Pada pergantian malam dan siang, dan apa yang Allah menciptakan di langit dan bumi adalah ayat-ayat bagi kaum yang bertakwa.

-10:7. Sesungguhnya orang-orang yang tidak mengharapkan untuk bertemu dengan Kami, dan yang sangat berpuas hati dengan kehidupan dunia ini, dan tenteram padanya, dan orang-orang yang lalai daripada ayat-ayat Kami,

-10:8. Mereka itu, tempat menginap mereka ialah Api, kerana apa yang mereka mengusahakan.

-10:9. Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan, Pemelihara mereka akan memberi petunjuk kepada mereka kerana keimanan mereka; di bawah mereka mengalir sungai-sungai di dalam taman-taman kebahagiaan.

-10:10. Seruan mereka di dalamnya, “Engkau disanjung, ya Allah”, dan salam hormat mereka, “Salam”, dan akhir seruan mereka, “Segala puji bagi Allah, Pemelihara semua alam.”

Amacam? Teruja tak mengenai fakta - fakta ini.

Sumber: Blogyangsiot
Ranking: 5

{ 6 Comments... read them below or add one }

  1. wah..betul ke fakta ni bro?? pergh.. baru aku tau ni...

    ReplyDelete
  2. tak pernah perasan pun tentang ni.. tp info baru bila baca tentang ni, terima kasih :) 10.10

    ReplyDelete
  3. @boni kacak tak pasti juga... tapi mungkin ada betulnya juga... cuba koe ronda2 KL dekat kedai2 jam, mesti 10:10 tu...

    ReplyDelete

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved