Pemain Berbakat Nazmi Faiz Mansor Mengalami Masalah

on 30 November 2011Aksi pemain bintang muda dalam pembikinan, Muhammad Nazmi Faiz Mansor pada bahagian tengah skuad bola sepak negara tampak begitu sempurna. Dia lincah, pantas dan kerap mencipta peluang gol ketika beraksi.

Bakat pemain berusia 17 tahun itu kian diperkatankan setelah membantu skuad negara memenangi pingat emas acara bola sepak Sukan SEA XXVI, baru-baru ini.

Namun, masa depan Nazmi boleh terjejas kerana dia mengalami 'masalah misteri' iaitu tidak mampu beraksi sepanjang 90 minit perlawanan. Ini di sebabkan dia akan mengalami kekejangan otot kaki jika beraksi terlalu lama.

Itulah yang berlaku ketika dia beraksi menentang Bahrain pada perlawanan Kelayakan Olimpik ahad lalu, apabila terpaksa dikeluarkan pada kira-kira 20 minit akhir perlawanan.

Masalah misteri yang membelenggu Nazmi diakui jurulatih skuad Harimau Muda, Ong Kim Swee. Menurutnya, Nazmi memang mengalami gangguan misteri pada otot jika beraksi terlalu lama sehingga tidak mampu untuk menamatkan 90 minit perlawanan.

"Ia bukan masalah yang biasa dialami oleh pemain bola sepak. Malah, tidak ada pemain tempatan yang mengalami masalah sedemikian." Ini bukan bermakna dia tidak cukup cergas tetapi masalah kekejangan otot yang menghalang dia daripada memberikan aksi maksimum.

"Masalah ini jarang berlaku tetapi memang ada beberapa pemain terkemuka dunia yang mengalaminya," katanya. Menurut Kim Swee, demi memastikan bakat Nazmi dapat dikembangkan, dia mula mengatur langkah memulihkan masalah yang dialami pemain itu.

"Saya telah memaklumkan kepada pihak Institusi Sukan Negara (ISN) secara lisan mengenai masalah yang dialami Nazmi sebaik sahaja tamat perlawanan menentang Bahrain tempoh hari. " Masalah yang dialami oleh Nazmi boleh di atasi melalui sokongan ISN," katanya.

Nazmi menjaringkan gol pertama pasukan negara ketika menentang Bahrain Ahad lalu sebelum akhirnya Malaysia tewas 2-3 kepada Bahrain. Tambah Kim Swee, Nazmi mempunyai masa depan yang cerah, sekiranya pemain itu dapat beraksi dengan baik tanpa gangguan masalah kejang otot.

"Kita harus segera mencari penyelesaian kepada maslah yang dialami pemain itu untuk membolehkannya selesa dalam prestasi terbaiknya," jelasnya.

Oleh itu marilah kita sama-sama doakan supaya Nazmi cepat sembuh dari masalah yang dialaminya. Semoga Allah Subahana Wa Ta'alah memakbulkan doa kita semua. Amiinnn...


Ranking: 5

{ 0 Comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved