Berjalan Kaki Merentasi Tujuh Buah Negara Sejauh 5,700 KM Untuk Menunaikan Haji

on 23 October 2012

Berjalan Kaki Merentasi Tujuh Buah Negara Sejauh 5,700 KM Untuk Menunaikan Haji | Subhanallah! Kita tengok betapa hebatnya beliau ini yang sanggup berjalan kaki sejauh 5,700 kilometer (KM) semata-mata nak menunaikan haji di Mekkah pada tahun lalu. Walaupun dunia sekarang banyak kemudahan yang ada tapi Senad Hadzic memilih untuk berjalan kaki merentasi tujuh buah negara termasuk Syria yang kini dilanda perang saudara.

Senad Hadzic

Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu. Saya tidak letih, ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya,” kata Senad Hadzic menerusi satu temu bual telefon.

Senad Hadzic yang kini berusia 47 tahun itu memberitahu, dia berjalan kaki sejauh 5,700 kilometer (km) selama 314 hari merentasi Bosnia, Serbia, Bulgaria, Turki, Syria dan Jordan untuk ke Mekah dengan membawa beg sandang seberat 20 kilogram.

Hadzic turut memaparkan perjalanan tersebut dalam akaun Facebook miliknya termasuk gambar dia memperoleh kad masuk dan keluar Syria yang dikeluarkan oleh kementerian dalam negeri kepada warga asing.
“Saya merentasi Syria pada April lalu. Saya berjalan sekitar 500km dalam tempoh 11 hari. Saya melintasi bandar raya Aleppo dan Damsyik serta sejumlah pos kawalan tentera rejim dan pemberontak tetapi saya tidak pernah ditahan. Di sebuah pos kawalan tentera Presiden Bashar Al-Assad, beberapa askar mengarahkan saya mengosongkan beg sandang saya. Apabila saya menunjukkan al-Quran dan menyatakan saya berjalan kaki ke Mekah, mereka melepaskan saya. Saya berjalan kerana Allah, untuk Islam, untuk Bosnia-Herzegovina, untuk ibu bapa dan saudara perempuan saya,” ujar Senad.
Menerusi laman Facebooknya, dia memberitahu, Tuhan telah menunjukkan jalan ke Mekah menerusi mimpinya termasuk menuju ke kota suci itu melalui Syria dan bukan Iraq.

Senad berdepan dengan pelbagai rintangan untuk menunaikan haji termasuk suhu sejuk antara -35° darjah Celsius di Bulgaria hingga kepanasan mencecah 44° darjah Celsius di Jordan.

Tambahnya, dia terpaksa menunggu di Istanbul selama beberapa minggu untuk mendapatkan kebenaran bagi merentasi Jambatan Bosphorus dengan berjalan kaki, selain dua bulan di sempadan Jordan dan Arab Saudi bagi mendapatkan visa untuk mengerjakan ibadah haji.

Sumber: forblogger.net
Ranking: 5

{ 0 Comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved