Mengapa Doktor Bedah Memakai Baju Hijau?

on 17 September 2012

Mengapa Doktor Bedah Memakai Baju Hijau? | Selau dalam bilik bedah kita akan tengok doktor memakai baju hijau semasa bertugas. Kenapa ya? Nak tahu kenapa?

Mengapa Doktor Bedah Memakai Baju Hijau?

Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan. Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau paling sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, secara umumnya kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.

Melihat warna merah secara terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak mengurangkan sensiviti terhadap variasi warna merah.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus fokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor. - Mengapa Doktor Bedah Memakai Baju Hijau?

Ranking: 5

{ 2 Comments... read them below or add one }

  1. betul jugak tu.. lagipun, kalau baju putih, kena darah, warna dia sangat menyerlah.

    ReplyDelete
  2. yelah, i think hijau better.. sejuk & sejuk mata memandang.

    ReplyDelete

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved