Pokok Pisang Keluarkan Darah

on 12 August 2012

Pokok Pisang Keluarkan Darah | Penduduk setempat di Bojonegoro, Jawa Timur Indonesia terkejut apabila mendapati sebatang pokok pisang mengeluarkan cecair seperti darah apabila pokok tersebut ditoreh dengan benda tajam.

Pokok Pisang Keluarkan Darah

Secara lazimnya, pokok pisang ataupun di bahagian batangnya, jika ditoreh ia akan mengeluarkan getah yang berwarna putih kejernihan. Namun demikian terdapat sepohon pokok pisang di Bojonegoro, Jawa Timur Indonesia mengeluarkan buah yang kelihatan seperti nenas manakala pohonnya mengeluarkan cecair berwarna merah seperti darah apabila ia ditusuk dengan benda tajam.

Sudah seminggu rumah saya didatangi ramai orang yang ingin menyaksikan pohon pisang aneh ini,” kata pemilik pohon itu, Sutrisno kepada wartawan Detikcom ketika ditemui dirumahnya.

Bahagian tengah pohon itu dibalut dengan kain berwarna putih yang digunakan untuk membalut mayat bagi mengelak orang ramai menusuknya semata-mata untuk melihat cecair berwarna merah keluar.

Menurut Sutrisno, pohon pisang itu tidak menunjukkan sebarang tanda keganjilan apabila ia masih kecil.

Namun, selepas pohon itu membesar, ia mula mengeluarkan buah aneh seperti nanas dan mengeluarkan cecair berwarna merah apabila ditusuk.

Menurutnya, sebulan sebelum pohon pisang itu mengeluarkan cecair berwarna merah, dia bermimpi air telaga di rumahnya melimpah. (Sumber)

Note: Penemuan seperti ini jika tidak dikawal oleh penduduk setempat akan menyebabkan orang luar akan menganggap ia sebagai tempat untuk pemujaan. Dalam erti kata lain, akan terlalu taksub dengan perkara tersebut. Sama seperti kes-kes yang lain, mudah terpengaruh dengan fahaman yang boleh merosakkan akidah.

Ranking: 5

{ 6 Comments... read them below or add one }

  1. Maha Suci Allah, semoga ini menjadi pertanda buat orang-orang Beriman, terimakasih telah Share Hal ini

    ReplyDelete
  2. buah seperti nenas dan berdarah.. wah.. kuasa Allah...

    ReplyDelete

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved