Pelik! Kari Daging Kucing Yang Enak Dan Lazat

on 27 August 2012

Pelik! Kari Daging Kucing Yang Enak Dan Lazat | Meloyakan dan rasa nak mual saja bila didengar bukan. Namun inilah kebenarannya, di mana haiwan yang comel itu dijadikan santapan makanan bagi orang Myanmar. So, kepada pemilik-pemilik kucing sekalin, Awas! jika kucing anda hilang mungkin sudah dimasak KARI KUCING. Jagalah kucing anda baik-baik jangan sampai dikebas untuk dijadikan juadah makanan. Jom ikuti temubual wartawan Sinar seperti di bawah.

Pelik! Kari Daging Kucing Yang Enak Dan Lazat

DAGING kucing memang enak dimakan, malah lebih lazat apabila dimasak kari,” kata Jimmy , pemuda berasal dari Myanmar.

Tidak kelihatan sebarang reaksi jelik di wajahnya, melainkan hanya senyuman manis sedangkan wartawan Bicara Isnin Sinar Harian hampir pitam mendengarnya.

Suka Makan Kari Daging Kucing – Jimmy (Warga Myanmar)

Hari berkenaan, kami berkunjung ke rumah sewa Jimmy di Perak selepas mendapat maklumat pemuda tersebut dan rakan-rakan serumahnya adalah penggemar daging kucing.

Tetapi sayang, kerana ketika kami datang, hanya Jimmy berada di rumah manakala rakan-rakannya yang lain pergi ke kuil di Ipoh dan Jimmy tidak tahu waktu mereka pulang.

“Daging kucing yang dimasak kari sangat enak dicampur cili supaya lebih pedas,” ujar Jimmy. Aduhai, tekak kami yang haus kerana berpuasa serta-merta bertukar loya tatkala membayangkan pemuda tersebut mengunyah daging haiwan itu.

Lalu kami tanyakan kepadanya, tidak kasihankah memakan haiwan comel itu? Jawabnya, sudah menjadi kebiasaan orang Myanmar menjadikan kucing sebagai lauk.

Kucing menjadi makanan biasa oleh penduduk kampungnya di Yangon, sama seperti arnab, anjing dan kura-kura.

“Jika di kampung saya, kucing menjadi lauk kebiasaan. Malah dagingnya selalu dimasak menjadi hidangan lazat di dalam majlis keraian. Kami akan berkumpul beramai-ramai dan menikmati daging kucing,” ujarnya sambil menyifatkan bukanlah perasaan pelik ketika memakan daging kucing.

Menurut Jimmy lagi, daging kucing sama enak seperti arnab dan hanya dimakan oleh orang lelaki kerana dipercayai untuk kekuatan tenaga dalaman. Manakala, golongan wanita tidak memakan daging kucing.

“Oh, begitu. Ini bermakna, di kampung kamu itu, kucing dipelihara untuk dijadikan makanan,” soal kami sambil difikiran terbayang kucing panggang seperti yang diceritakan orang.

Jimmy mengangguk sambil tersenyum. Dia sudah tidak takut dan kini lebih selesa bercerita. Ujarnya, dia sudah tujuh tahun tinggal di Malaysia dan bekerja sebagai buruh kontrak di kawasan pembinaan berhampiran.

“Rakan-rakan serumah kamu makan kucing,” tanya kami lagi.

“Ya. Rakan-rakan serumah saya juga menggemari daging kucing. Mereka selalu membawa daging kucing balik ke rumah untuk dibuat lauk yang enak,” ujar Jimmy . Lagi sekali, tekak kami menjadi ‘kembang’.

“Mereka beli kucing itu?” kami memancing satu persoalan.

“Oh, tidak,” jawab Jimmy. Kemudian kami berdua saling berpandangan dan memperoleh jawapan sendiri di atas perbualan singkat dengan pemuda Myanmar itu di saat matahari sedang berada di tengah-tengah langit.

Ikmal - So, dah baca sampai habis. Apa pendapat dan pandangan anda semua tentang warga Myanmar yang suka memakan Kari Kucing tersebut. Sanggup mereka nie memakan haiwan secomel tu. Mereka tak rasa kesiankah apabila nak menyembelih haiwan tu ? Cuba anda fikirkan tapi jangan dalam sangat takut nanti muntah pula.
Ranking: 5

{ 5 Comments... read them below or add one }

 1. org myanmar ni mmg sker mkn kucing. jd hati2 la kalo ada org myanmar yg duduk di kawasan sekitar.

  ReplyDelete
 2. @aswadzhahaha... nasib baik kawasan aku tak ada... hahaha... kalau tak habis kucing2 aku nie dorang kebas...

  ReplyDelete
 3. erkkk!! memang makanan dorang ke??

  ReplyDelete
 4. patut kcg aq hlg dah,lan tio mianmar.

  ReplyDelete

 
© Official Blog Budak Jalanan All Rights Reserved